Hyggespil hos Casumo

Fordriv tiden med disse 6 hyggespil hos Casumo

Skal du snart på ferie med familien, og mangler du nogle gode hyggespil, som I alle kan sidde og have det sjovt med ved aftenbordet? Så får du her intet mindre end 6 hyggelige og sjove hyggespil, som I kan have det sjovt med. Og du kan blandt andet læse om:
– 7 kabale
– Edderkop
– Whist
– Olsen
– Krig
– Blackjack

Hyg dig med en 7 kabale

Det første hyggespil på listen over hyggespil er 7 kabale, som er en sand klassiker og som de fleste kender. Spillereglerne til 7 kabale er supernemme, så hvis du ikke har prøvet spillet før, så kan du lære det på ingen tid. Det eneste du skal bruge for at spille 7 kabale er et sæt kort og dig selv, for du kan nemlig spille det helt alene – supersmart, hvis du bare har brug for lidt alenetid samme Casumo.
Grundlæggende skal du i 7 kabale få sorteret kortspillet i 4 sekvenser fra Es til Konge i deres separate kulører.
På bordet har du tre områder: En bunke til kortene, 7 byggestabler og 4 grundbunker, hvor du sorterer kortene i. Byggestablerne inddeles således, at den første stabel indeholder et enkelt kort, det næste to, det tredje 3 kort og så videre, hvor øverste kort i hver bunke har billedsiden op. Grundbunkerne er i starten tomme felter, men det er her, hvor du samler kabalerne i hver deres kulører i rækkefølgen Es til Konge.
Når du skal i gang med at lægge kabalen, så bygges kabalen i en nedadgående sekvens i en skiftende farve – altså sort og så rød, så sort og så rød igen. Ligeledes skal værdien af kortene passe, så du eksempelvis har en rød 9’er, så lægger du en sort 8’er, derefter en rød 7’er og så videre. Det er kun kortværdien og farven, der har betydning – ikke selve kortets kulør, altså om det er ruder, klør, spar eller hjerter.
Bliver der ledige byggestabler, så kan disse kun fyldes ud med Konger, så har du tomme byggestabler med Konger tilgængeligt, så flyt dem derover og gør plads til nye sekvenser. Og er der ikke flere kort at flytte rundt med i byggestablerne, så tager du bare fra bunken. Dette fungerer således, at det er hvert tredje kort, som bliver vendt, der kan flyttes ned i byggestablerne.
I 7 kabale er der grundlæggende to strategier:
1. At ikke spille kort fra bunken medmindre det giver en mulighed for at vende et kort fra en byggestabel.
2. At udelukkende spille kort fra de store byggestabler, da disse sætter flere kort i spil, og dermed hæver sandsynligheden for at kabalen går op.
Men selvom du måske har spillet efter de bedste strategiske træk, så er det stadig ikke sikkert, at kabalen går op. 7 kabale kræver nemlig også en smule held, hvis den skal gå op – så hvis det ikke lykkedes dig at løse kabalen, så start forfra, og så har du den sikkert denne gang!

Træn hjernen med Edderkop

Næste spil på listen over hyggespil er Edderkop, der ligesom 7 kabale er en helt almindelig kabale, som du kan løse i dit eget selskab. Dog er Edderkop en noget mere avanceret kabale, der ikke kun kræver en vis mængde snilde, men som også kræver en god portion held. Her får du spillereglerne til Edderkop.
Ligesom med 7 kabale, så er dit formål i Edderkop at få sorteret kortene i de enkelte farver – dog fra Konge til Es i stedet for omvendt som i 7 kabale.
På bordet har du også tre områder: Bunken, byggestabler, elimineringsbunker.
Du har først og fremmest en bunke, som du kan tage kort fra. Du har 10 byggestabler, og så har du elimineringsbunken, hvor dine færdiggjorte sekvenser bliver flyttet hen.
Ligesom i 7 kabale, så er formålet at få samlet kronologiske sekvenser fra, og dette kan du gøre ved at flytte kort indbyrdes i dine byggestabler eller ved at tage kort fra bunken. Du skal dog bare være opmærksom på, at når du trækker kort fra bunken, så bliver der delt kort ud på alle 10 byggestabler og dermed bliver alle sekvenserne afbrudt af nye kort.
I modsætning til 7 kabale, så kan du i Edderkop sagtens lægge flere kort lige efter hinanden i samme farve. Der er nemlig ikke noget krav om, at dine sekvenser skal være i skiftende farve. Ligeledes skal du også vide, at ingen byggestabler må stå tomme, når du trækker kort fra bunken. Ligeledes kan du flytte et hvilket som helst kort over i en tom byggestabel – det behøver ikke være en konge. Alle færdige sekvenser flyttes over i elimineringsbunkerne.
Et godt råd til dette hyggespil er at få samlet så mange sekvenser, som du kan, inden du begynder at tage kort fra bunken, da disse netop afbryder sekvenserne. Derudover er det også en god ide, at du har tomme byggestabler, så du kan samle sekvenser i deres rigtige farver der.
Edderkop er et rigtig sjovt hyggespil, som er et must for enhver, der spiller 7 kabale på veløvet niveau. Det er dog et spil, som kræver væsentligt mere held end strategisk snilde, så lad dig ikke slå ud, hvis du ikke får løst din Edderkop i de første 10 forsøg.

Spil Whist med vennerne

Hvis du ikke er så meget til kabaler, og hvis du heller gerne vil spille med en kammerat eller to, så kan du også prøve Whist, der kræver 4 deltagere. Whist er også et meget klassisk hyggespil, som dine forældre og deres forældrerne helt sikkert også har spillet.
I dette hyggespil spiller man kun med et sæt kort, hvor hver spiller får 13 kort. Spillet spilles parvis, hvor de to, der har trukket de højeste kort, spiller mod de to, som har trukket de laveste kort. Den som har trukket det laveste kort deler ligeledes også kort ud, hvor der deles et kort ud ad gangen.
Når du har fået dine 13 kort, så inddeler du dem i deres kulører, spar, hjerter, klør og ruder – dette kaldes også en whist hånd. Husk på at inddele kortene i kronologisk rækkefølge fra esset og nedad. Dermed er esset også det kort med den højeste værdi.
I Whist spilles der med to forskellige spilvarianter:
– Grand: Det gælder om at få så mange stik som muligt.
– Nolo: Det gælder om få så få stik som muligt.
Om der skal spilles Grand eller Nolo bliver afgjort ved at man for at spille Grand lægger et lavt rødt kort, og for at spille Nolo, så lægges der et lavt sort kort. Og er der eksempelvis et flertal af sorte kort, så spilles der Nolo, og er der et flertal af røde kort, så er det Grand, der spilles.
Hvis der spille Grand, så skal parrene have mindst 7 stik til sammen – de får straf, hvis der er færre. Og ved Nolo skal de have maks 6 stik til sammen, ellers er der strafpoint.
Whist fungerer således, at forhånden spiller sit kort ud, som den næste så skal kunne bekende kulør på, kan vedkommende ikke det smides der et valgfrit kort i en anden farve. Og den med det højeste kort tager stikket – som enten er godt eller skidt, alt efter hvad der spilles.
I Whist spilles der i øvrigt om 13 stik i hver runde.
Point system:
– 1 point for hvert stik over det 6. (I Grand) Er der mindre end 6 stik, så får de 2 strafpoint, for hvert stik som modstanderen har over det 6. stik.
– 1 strafpoint gives i Nolo for hvert stik over det 6.
Vinderen af dette hyggespil er det par, som først får 13 point.